Obiective

• Egalitate de şanse
• Dezvoltare durabilă
• Inovaţie şi TIC
• Îmbătrânire activă


Obiectivul general al proiectului ii consitituie dezvoltarea resurselor umane din sectorul sanitar din Regiunea Sud-Muntenia si creşterea nivelului de calificare a salariaţilor prin cursuri de calificare si/sau recalificare, prin crearea unei atitudini pro-active in ceea ce priveşte formarea profesionala a angajaţilor, informarea salariaţilor si angajatorilor privind oportunităţile de formare. De asemenea, proiectul vizează creşterea si dezvoltarea  capacităţii de adaptare a capitalului uman la noile cerinţe de pe piaţa muncii, creşterea nivelului de calificare si a competitivităţii profesionale prin dezvoltarea si furnizarea unor programe complexe de formare profesionala  (calificare/recalificare) si de informare, orientare si consiliere profesionala in vederea dezvoltării capitalului uman din perspectiva invatarii pe tot parcursul vieţii ca o necesitate obiectiva.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
1. Identificarea angajaţilor necalificati si cu un nivel scăzut de calificare din unităţile sanitare din Regiunea Sud-Muntenia, selectarea grupului ţinta si diagnosticarea nivelului de calificare ale acestuia; diagnosticarea deficitului de calificare a grupului ţinta in vederea identificării necesitaţilor de formare individuala si realizarea unui plan de formare individuala si de dezvoltare personala in perspectiva invatarii pe tot parcursul vieţii
2. Creşterea nivelului de calificare  prin recalificarea si trecerea la un nivel de calificare superior a salariaţilor calificaţi din grupul ţinta
3. Creşterea adaptabilităţii grupului ţinta la   piaţa  muncii ,prin informare, orientare si consiliere profesionala.
4. Crearea unor instrumente de autoevaluare, consiliere si orientare profesionala on-line si sub forma unui ghid specific.
5. Creşterea nivelului de jnformare si. conştientizare a salariaţilor din sectorul sanitar din regiune cu privire la nevoia de formare profesionala continua a angajaţilor si a importantei si benefiiciilor participării angajaţilor la programele de formare profesionala continua.
6.Promovarea beneficiilor formarii profesionale continue in rândul angajaţilor unităţilor sanitare din regiune; creşterea gradului de informare şi conştientizare a salariaţilor privind existenta oportunităţilor de formare continua.Sprijinirea"furnizorului de formare in vederea "adaptarii ofertei de formare in acord cu nevoile identificate ale grupurilor ţinta.

Proiectul contribuie la atingerea obiectivului general al POSDRU deoarece promovează masuri active de ocupare,furnizează 7 cursuri de calificare corelate cu piaţa muncii in cadrul a 3 programe de formare, si oferă oportunităţi de participare la piaţa muncii pentru grupul ţinta. Totodată,proiectul contribuie la atingerea obiectivelor specifice Axei 2 prin creşterea nivelului de calificare a persoanelor angajate pe piaţa muncii. Pe termen lung, proiectul generează creşterea nivelului de participare la FPC, contribuie la promovarea FPC in rândul angajaţilor şi angajatorilor, contribuind astfel la realizarea obiectivelor DMI .